Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας LNG

Eπενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για για την ανάπτυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας (ΥΦΑ-LNG) σχεδιάζει η ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε την Τρίτη στο συνέδριο για τις καθαρές μορφές ενέργειας που πραγματοποιείται στην Νάξο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης

Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας ΥΦΑ (SS LNG). Το ΥΦΑ είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου 2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο που αποθηκεύεται εύκολα.

Συντελεί στην επίτευξη του στόχου για 32% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 και έπειτα, όπως τον έθεσαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Οι ηλεκτρογεννήτριες με ΦΑ είναι «άμεσης έναυσης» και συμπληρώνουν τις ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτονομία. Η υψηλή τους απόδοση είναι εγγύηση για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα του «μεριδίου» στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η ανάπτυξη του SS LNG αποτελεί κεντρική επιλογή στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της ΔΕΠΑ.

Τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης SS LNG στα νησιά είναι:

  • Μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλά και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις
  • Δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά όσο και ως καυσίμου σε πλοία
  • Κάλυψη ενεργειακών αναγκών και άλλων τομέων όπως ο εμπορικός (επαγγελματίες, ξενοδοχεία), ο βιομηχανικός, ο οικιακός (θέρμανση σε σπίτια), με χαμηλότερο κόστος.
  • Άμεση ανάπτυξη και λειτουργία.

Επίσης ο κ. Τζώρτζης αναφέρθηκε στο ότι το SS LNG μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την επικράτεια της χώρας ενώ σήμερα μόνο το ανατολικό τμήμα της Ελλάδας έχει πρόσβαση σε αυτό. Η δε εκτεταμένη νησιωτική χώρα ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος και, βέβαια, η Κρήτη είναι ιδανική εφαρμογή για την ανάπτυξη του SS LNG.

Τέλος επεσήμανε ότι «αυτό το φθινόπωρο θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια ΔΕΠΑ με 3 δις. ευρώ κεφαλαιακές επενδύσεις και σχεδιάζουμε να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα στο project SS LNG, με υλοποίηση επένδυσης που θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τα νησιά!»