Φόβοι για εκτόξευση του πετρελαίου ακόμα και στα… 400 δολάρια

Oι απειλές από όλο τον κόσμο για την τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ΗΠΑ για κυρώσεις, οδηγούν το βασίλειο σε πιο σκληρή στάση.

Κυβερνητική πηγή του βασιλείου ανέφερε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας ότι αν αναληφθεί δράση εναντίον της χώρας, τότε εκείνη θα ανταπαντήσει με ακόμα σκληρότερο τρόπο.

Ο γενικός δ/ντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya, Turki Aldakhil, προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδέχεται να δούμε ακραίες κινήσεις στο πετρέλαιο.

«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα χτυπήσει όλο τον κόσμο. Αν θύμωσε τον Τραμπ η άνοδος του πετρελαίου στα 80 δολ/βαρέλι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκτόξευση της τιμής στα 100 δολάρια ή στα 200 ή και στο διπλάσιο ακόμα», έγραψε σε σημείωμά του.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να ρίξει όλο τον μουσουλμανικό κόσμο «στις αγκάλες του Ιράν που θα προσεγγίσει περισσότερο το Ριάντ από ό,τι η Ουάσινγκτον», αναφέρει ο Aldakhil. «Η αλήθεια είναι πως αν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, θα καταφέρει θανατηφόρο πλήγμα στη δική της οικονομία, μολονότι θεωρεί ότι θα πλήξει μόνο το Ριάντ», αναφέρει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ford Motor και ο CEO της JPMorgan Chase & Co γνωστοποίησαν ότι δεν θα μεταβούν στη σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας, με προφανή αιτία της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Kασόγκι. Και οι δύο πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο ακόμη και στα 100 ή 200 δολάρια, ή ακόμα και στο διπλάσιο, στα 400 δολάρια. 

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνιούτσιν, λέγεται ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο. Όπως σημειώνει το CNBC, η ροή του σαουδαραβικού χρήματος, είναι προφανώς δύσκολο να παραβλεφθεί…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ