Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών.

Το κουπόνι της νέας έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαια της με Ευρώ 1δισ. μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική τράπεζα.

(H Πειραιώς 5,5% τον Φεβρουάριο του 2020 και 9,75% τον Ιούνιο 2019και η Εθνική 8,25% τον Ιούλιο 2019).

Η έκδοση του Tier2 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και τη 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Από την αρχή του έτους σημειώνεται άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις αγορές,λόγω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών. Αντίστοιχα, οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το Ευρώ 1 δισ. και η κάλυψη τους κυμαίνεται έως δύο φορές το ύψος της έκδοσης. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η AlphaBank κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετράται στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η έκδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Τier 2 μέσα σε μόλις ένα έτος για την AlphaBank, καθώς:

Α. Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές το Νοέμβριο του 2019

Β. Βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών

Γ. Ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαία της κατά Ευρώ 500 εκατ. ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου

Δ. Φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – μετά το Galaxy- στο 16,8%, απότους υψηλότερους μεταξύ των Ελληνικών τράπεζων (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020)

Ε. Διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω από 10%

Η κάλυψη της έκδοσης έφτασε περί τις δυο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Alpha Bank

Σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για τη συναλλαγή – ορόσημο Galaxy, που επετεύχθη εν μέσω πανδημίας και συνθηκών μεταβλητότητας στις αγορές, η Alpha Bank ολοκλήρωσε σήμερα 4/3 με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ., συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών.
Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank, εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier 2 μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%.
Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market.
Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης.
Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση των κεφαλαιακών πλεονασμάτων πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Alpha Bank.
H σημερινή 4/3 συναλλαγή αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης της Διοίκησης της Alpha Bank για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα τον Νοέμβριο του 2019, θεμελιώδες τμήμα του οποίου αποτελεί η έκδοση Tier 2.
Η έκδοση βελτιστοποιεί περαιτέρω την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και ενισχύει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 1,25% (pro forma για τη Συναλλαγή Galaxy).
Επιπλέον, συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου, αυξάνοντας το πλεόνασμα της Alpha Bank πάνω από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, δίνοντας έτσι στην Τράπεζα την απαραίτητη ευελιξία για να επικεντρωθεί περαιτέρω στις πρωτοβουλίες μείωσης των ΜΕΑ και στο Σχέδιο Μετασχηματισμού, σύμφωνα με τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί.
Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.