Β. Ψάλτης (Alpha bank): H ανάκαμψη θα είναι τύπου V – Να είμαστε ειλικρινής για τις χορηγήσεις δανείων

Για τις ευκαιρίες που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αλλά και τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά».

Επεσήμανε ότι εδώ που βρισκόμαστε δεν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V. Δίνοντας ένα αισιόδοξο τόνο σημείωσε ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα υπάρχει η προσδοκία της αλλαγής του παραγωγικού μείγματος.

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, που υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού μίγματος.

Σε αντίθεση με την πρώτη δεκαετία μετά την υιοθέτηση του ευρώ που η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην κατανάλωση, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, «έχουμε τη δυνατότητα στροφής στις επενδύσεις, με τη σημαντική υποστήριξη και από του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το γεγονός αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στους κινδύνους προσέθεσε την «εφαρμογή», δηλαδή στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπρόσθετα υπάρχει ο «κίνδυνος του μεταρρυθμιστικού έργου», αν και βλέπουμε θετικά σημεία ως προς την βελτίωση της επιχειρηματικότητας (κίνητρα για συγχωνεύσεις κ.τλ.).

Ο CEO της Alpha Bank προσέθεσε και τον κίνδυνο της «δημοσιονομικής χαλάρωσης». Επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος έχει μεγάλη ωρίμανση και σε ποσοστό 80% ανήκει σε επίσημους δανειστές. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Μπορούμε να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλο μέρος του οποίου περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα ο Βασίλης Ψάλτης επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια. Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί, δήλωσε και υποστήριξε ότι οι τράπεζες διευρύνουν τα κριτήρια και εξετάζουν την ικανότητα της ηγετικής ομάδας μιας εταιρείας, αλλά και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου. «Δεν είμαστε απλά δανειστές, προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί τους».

Εχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινής, δήλωσε σε ότι αφορά τη συζήτηση για το εάν δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση και άφησε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες. Δεν μπορούμε να μην σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση ο Βασίλης Ψάλτης σημείωσε ότι θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Υπάρχουν δομικές αλλαγές αλλά η ΕΕ στο παρελθόν έδειξε έστω με καθυστέρηση να ανταποκρίνεται. Πιστεύω το ευνοϊκό σενάριο ότι θα υπάρξει ανακατωσούρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά θα υπάρξει ομαλοποίηση.