Νέο “Εξοικονομώ” με 11.000 ευρώ κατ’ Οίκον – Οι δικαιούχοι και τα 13 βήματα για την υποβολή της αίτησης

Νέα ευκαιρία για περίπου 20.000 νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια των κατοίκων τους με επιχορήγηση και δάνειο δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται πριν από το Πάσχα να δημοσιεύσει τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον” με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς σε κάθε νοικοκυριό που θα λάβει μέρος θα του αναλογεί ποσό δαπάνης της τάξεως των 10.000 με 11.000 ευρώ για την εκτέλεση επιλέξιμων εργασιών.

Και σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχουν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες και με βάση αυτές το ύψος της επιχορήγησης των οικοδομικών δαπανών θα κυμαίνεται μέχρι το ποσοστό του 70%. Το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια είτε με τη σύναψη δανείου στο οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμενο κατά 100%.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής δεν θα διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ”, το οποίο άρχισε να “τρέχει” σταδιακά από τον περσινό Μάρτιο και ανά ομάδα Περιφερειών.

Τα βήματα

1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην πλατφόρμα https://exoikonomisi.ypen.gr
2. Γίνεται διασταύρωση των στοιχείων από το Taxisnet και μόνο εφόσον υπάρχει ταύτιση μπορεί να προχωρήσει η αίτηση στο επόμενο στάδιο. Η οριστική υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο.
3. Ο ενδιαφερόμενος καταχωρίζει στο σύστημα τα στοιχεία του Α’ ΠΕΑ, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Επισυνάπτονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
4. Το πληροφοριακό σύστημα ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία. Εφόσον η αίτηση είναι πλήρης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την υποβάλει λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου.
5. Ο ενδιαφερόμενος εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει την τράπεζα που θέλει για να διενεργηθεί έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας. Ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 30 ημέρες.
6. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδονται αποφάσεις για την υπαγωγή ή απόρριψη των αιτήσεων κλπ.
7. Ο ωφελούμενος υποβάλλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα εντός διαστήματος δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Αν έχει επιλεγεί λήψη δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον ωφελούμενο πραγματοποιείται εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
8. Οι προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στο σύστημα ώστε να ενεργοποιηθούν τα ΑΦΜ τους. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου, Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί η λήψη δανείου δύναται να δοθεί προκαταβολή με κατάθεση ίδιων κεφαλαίων, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, στον προμηθευτή και για ποσό που δεν υπερβαίνει το συνολικό ύψος των ίδιων κεφαλαίων.
9. Υλοποίηση παρεμβάσεων
10. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση. Έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού.
11. Μετά την έκδοση του Β’ ΠΕΑ ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου καταχωρίζει στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων.
12. Ο ωφελούμενος καταχωρίζει τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται από το πληροφοριακό σύστημα για τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό καθώς και για το ποσό των ίδιων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές, στην περίπτωση που το άθροισμα των υπαβαλλόμενων δαπανών υπερβαίνει τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ή και τα ανώτατα όρια δαπανών του προγράμματος.
13. Όταν καταβληθούν τα ίδια κεφάλαια για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνεται η τράπεζα ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών και την καταβολή στον ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ