Έρευνες φυσικού αερίου: Σε ποιες περιοχές θα εστιάσουν – Tο χρονοδιάγραμμα και η πρώτη γεώτρηση

Σε έξι περιοχές θα εστιάσουν οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με στόχο να έχει διαπιστωθεί μέχρι το τέλος του 2023 εάν οι ποσότητες αυτές είναι εκμεταλλεύσιμες.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi0

Οι περιοχές αυτές είναι στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο όπου τονίστηκε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία, καθώς και σε πέντε θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων δύο στο Ιόνιο, μία στον Κυπαρισσιακό και δύο δυτικά-νότια της Κρήτης.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi1

Ειδικότερα, οι περιοχές είναι οι εξής:
1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
2. Περιοχή Ιόνιο.
3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
4. Δυτικά Κρήτης.
5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi2

Η πιο ώριμη περιοχή είναι εκείνη των Ιωαννίνων, όπου έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και έχει εντοπισθεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Η Energean, που είναι ο μισθωτής, θα ολοκληρώσει τις εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης ενός του 2023.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi3

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi4

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi5

Πώς επιταχύνονται οι έρευνες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινείται προς τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, συστήνεται μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, προωθούνται οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολυνθούν οι έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες στον χώρο αυτό, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής.

ereynes-fysikoy-aerioy-oi-6-perioches-to-chronodiagramma-kai-i-proti-geotrisi6

Πάντως, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. «Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε.  «Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης, πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», προσέθεσε ο κ. Σιάμισιης.