Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες ότι δήθεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής»

«Όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική αλλαγή, ώστε τα πράγματα να πάνε άμεσα καλύτερα για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «BEST TV» της Πελοποννήσου.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους, δεν βγάζει το μήνα» και που «ένα σπίτι με δύο συνταξιούχους δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα». Σημείωσε ότι «το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κυβέρνηση έχει εισπράξει 3 δισ. παραπάνω φόρους σε σχέση με αυτά που υπολόγιζε» κι αυτό διότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρνηθεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έχει αρνηθεί να μειώσει τον ΦΠΑ, ενώ κοροϊδεύει τους πολίτες ότι δήθεν καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής». Ως προς αυτό τόνισε ότι «στην πραγματικότητα, η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια» και πως η κυβέρνηση «λέει ψέματα», προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε στη Βουλή ότι σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφουμε σε τιμολόγια προ ρήτρας αναπροσαρμογής».

Επισήμανε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα «τρέχει με ποσοστό άνω του 60%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%», σχολιάζοντας πως πρόκειται για «λεηλασία της κοινωνίας την οποία συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Εξηγώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη», είπε ότι η κυβέρνηση «επιτρέπει η Ελλάδα να έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα, στην ευρωζώνη, επιτρέπει να έχουμε από τις χειρότερες αυξήσεις στο ρεύμα και να είναι η χώρα η μοναδική στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό από αυτόν του 2010». Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, «είναι κάτι που αν εφαρμοζόταν για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ», και μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, κατά 1 δισ.

Αναφερθείς στα εργασιακά είπε ότι για πρώτη φορά φέτος βλέπουμε να ξεκινά η τουριστική σεζόν με 50.000 κενά στις θέσεις εργασίας, ενώ 5.000 άνθρωποι παραιτήθηκαν τον πρώτο μήνα. «Αυτό συμβαίνει γιατί -και στον τουρισμό- η ΝΔ έχει φτιάξει κάτεργα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας, διαλύει οικονομικούς κλάδους και κάνει κακό, εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι έτοιμος για τις εκλογές όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει η κυβέρνηση. Περιγράφοντας βασικά σημεία της προγραμματικής πρότασης του κόμματος αναφέρθηκε σε «ρύθμιση, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους, του πανδημικού χρέους, για να σωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ». Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση ήδη από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα του απευθύνει κάλεσμα σε κάθε πολιτική δύναμη που αυτοπροδιορίζεται ως αριστερή ή προοδευτική. «Το κάλεσμα αυτό δεν έχει ούτε αποκλεισμούς, αλλά ούτε και προνομιακούς συνομιλητές», συμπλήρωσε. Μεταξύ άλλων είπε ότι «θέλουμε η αυριανή κυβέρνηση να κάνει τις προσλήψεις που σήμερα λείπουν στα νοσοκομεία ή στα σχολεία, να καταργήσει το νόμο Κεραμέως, που πετάει παιδιά έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να τα στείλει ως πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια», για να τονίσει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε συμφωνεί σε ένα τέτοιο προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ