OPEC: Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση το 2022 και 2023

Αμετάβλητες διατήρησε ο OPEC τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως για το 2022 και το 2023. Στη μηνιαία αναφορά του, ο OPEC εκτιμά ότι η πετρελαϊκή ζήτηση παραμένει σε τροχιά αύξησης κατά 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022, ενώ το β΄ τρίμηνο αναθεωρείται υψηλότερα εν μέσω της καλύτερης του αναμενόμενου ζήτησης στις μεγάλες, αναπτυγμένες οικονομίες που είναι μέλη του OPEC. Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές για την πετρελαϊκή ζήτηση το 2023 σε σχέση με την εκτίμηση του Αυγούστου για 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός τόνισε ότι η εκτίμησή του για την αύξηση της προσφοράς εκτός OPEC το 2022 παραμένει αμετάβλητη στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι κύριοι μοχλοί της αύξησης της προσφοράς για το 2022 αναμένεται να είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Βραζιλία, ενώ οι κύριες πτώσεις στην παραγωγή αναμένονται στην Ινδονησία και τη Νορβηγία.

Για το 2023, η πρόβλεψη για την αύξηση της παραγωγής εκτός Οργανισμού παρέμεινε αμετάβλητη από την πρόβλεψη για 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.