Σταθάκης: Ζήτημα-κλειδί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας, της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς, της ενεργειακής φτώχειας, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, των ερευνών υδρογονανθράκων, και του ζητήματος της ηλεκτροδότησης των νησιών αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Τους πέντε πρώτους τομείς είμαστε πιο υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσουμε δεδομένων των ενεργειακών αλλαγών που σχεδιάζονται έως το 2030, τόσο στον τομέα της παραγωγής της ενέργειας όσο και σε αυτόν της κατανάλωσης”, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας. Έχουμε δεσμευτεί να ακολουθήσουμε τους στόχους που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή όσο και στις ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για τους σαφείς ευρωπαϊκούς στόχους για την ανάδειξη του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της παραγωγής -κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος θα τεθεί στο 27% για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ-, κάτι που σημαίνει ότι οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ενεργειακού μείγματος. Σκοπός της κάθε χώρας είναι να προετοιμάσει ένα εθνικό ενεργειακό πλάνο μέσα στο 2018 για το πώς θα πετύχει αυτούς τους στόχους.

“Η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χώρα να παράγει το 29% της ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ και στόχος είναι αυτό το ποσοστό να ανέλθει στο 50%”, σημείωσε.

“Ωστόσο, δεν τα πάμε πολύ καλά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ζήτημα που αναμένεται να αντιμετωπιστεί βάσει του ενεργειακού πλάνου που ετοιμάζει το υπουργείο”, συμπλήρωσε.

Ζήτημα-κλειδί είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας. Από τον περσινό Μάρτιο έχει τελειώσει το σύστημα αδειοδότησης βάσει των εγγυημένων τιμών και αντικαταστάθηκε από μια διαδικασία δημοπρασίας οι κανόνες της οποίας θα είναι γνωστοί σε όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποεπένδυση από τις λιγνιτικές μονάδες, σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ.

Ο λιγνίτης θα παραμείνει στοιχείο του ενεργειακού μας μείγματος, γιατί έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας, πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας. Χαρακτηριστικά, ο λιγνίτης αντιπροσώπευε το 80% της ενεργειακής παραγωγής, και πλέον είναι λιγότερο από 30%. Και μέχρι το 2030 θα παραμείνει στο 20% της ενεργειακής παραγωγής της χώρας, είπε ο ΥΠΕΝ.

Όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς αερίου, ήδη έχουμε ένα πλήθος εταιρειών που έχουν εισέλθει, μάλιστα μέσω συνδυαστικών πακέτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.