Mytilineos: Η πρώτη εταιρεία με πιστοποιητικό εξωτερικής ποιοτικής αξιολόγησης της μονάδας εσωτερικού ελέγχου

Το πιστοποιητικό εξωτερικής αξιολόγησης έλαβε η εταιρεία Μytilineos κατά τη διάρκεια του σημερινού 20ου ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα  «Feel the Rhythm».

Η βράβευση της εταιρείας έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συνεργασίας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος (IIA Greece) με το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Γαλλίας (IFACI) και όπως ανέφεραν πρόκειται «για μία ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας».

Για αυτή την πορεία της εξωτερικής αξιολόγησης μίας από τις πιο μεγάλες εταιρείες της χώρας μίλησε η Ειρήνη Μαυρομάτη, Internal Audit, GRC Consultant, τονίζοντας ότι ήταν «ένα ωραίο ταξίδι που έγινε μαζί με την IFACI Γαλλίας. Υπήρχε μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Mytilineos και τους αξιολογητές, σύμφωνα με ένα σχέδιο το οποίο τα καταρτίσαμε μαζί. Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες κατανόησης των κανόνων  της εταιρείας, ωστόσο κινήθήκαμε πάνω σε ένα στοχευμένο και όχι γενικόλογο πλάνο» δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου.

«Ανταλλαγή εμπειριών, ικανοποίηση, μια ομάδα που τελείωσε τη διαδικασία πλούσια σε γνώσεις» ήταν τα οφέλη που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές σύμφωνα με την κ. Μαυρομάτη.

Από την πλευράς της Mytilineos, η Μαρίζα Μέλλιου, CAE της εταιρείας, τόνισε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία πολύ καλά οργανωμένη, της οποίας γνωρίζαμε το πρόγραμμα, ήταν σύντομη, δεν πλάτιασε, είχε ρυθμό»

Όπως, επίσης, πρόσθεσε το στέλεχος της Mytilineos «το περιεχόμενό της διαδικασίας του εσωτερικού ελέγχου ήταν αρκετά ευρύ, πήγε σε πλάτος και έμεινε στα ουσιώδη. Για εμάς, το αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η αξιολόγηση είναι μόνο όφελος για την εταιρεία, κάτι που θα μας κάνει συνεχώς να ανεβάζουμε τον πήχη και να βελτιωνόμαστε».

Για την συνεργασία με το ΙΙΑ Greece μίλησε και ο Βenoit Harel Director ΙFACI Certification, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα ομάδικό εγχείρημα που αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση του συνόλου, με μια παράλληλη εξοικονόμηση χρόνου, προσπάθειας και ενέργειας.

Σε σχέση με τις υπηρεσίες του ΙFACI, υποστήριξε ότι έχουν εκτελεστεί 150 αποστολές διασφάλισης ποιότητας σε συνεργασία με το IIA, 35% των δραστηριοτήτων του οργανισμού είναι στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει μια επιτροπή που συγκροτούν 16 managers και γνώστες του χώρου.

«Προσφέρουμε πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες, με πιστοποίηση ποιότητας με βάση συγκεκριμένο ISO, η οποία είναι στραμμένη προς το μέλλον.  Πρόκειται για ένα έργο με συνεχή βελτίωση, είναι μια δυναμική διαδικασία» συνόψισε ο κ. Harel.

Το συντονισμό της ενότητας πραγματοποίησε η Αγάθη Μασσάλη, Group Internal Audit Director, Onassis Group.