Συνεχίζεται το μπαράζ επιχειρημαστικών κινήσεων από την Μυτιληναίος – Μακρύς ο κατάλογος

  • Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέθεσε χθες αίτηση στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. 

Με την κίνηση αυτή ο Όμιλος Μυτιληναίος δημιουργεί νέες ανακατατάξεις στην αγορά καθώς προχωρά σε μια επένδυση τεχνολογίας αιχμής και αποκτά περαιτέρω πλεονεκτήματα στο ενεργειακό τοπίο.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος, ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών – το αποδεικνύει έμπρακτα με συνεχείς επιχειρηματικές κινήσεις.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ: Η αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου: η μόνη βιώσιμη πρόταση που στηρίζει την ενεργοβόρο βιομηχανία, τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία. Η πάγια θέση του Ομίλου είναι ότι για να σταθεί η ενεργειακή αγορά, πρέπει να σταθεί και η ΔΕΗ και αυτό είναι ευθύνη όλων

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ: Κατέθεσε χθες αίτηση στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο.

Αποτέλεσμα εικόνας για προτεργια______________

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης θα είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ.

______________

Ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

  • Λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας ΦΑ λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης

  • Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως
  • Γεγονός που αποδεδειγμένα αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής
  • Ο σταθμός θα μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε περίπου τρία χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί από την γραφειοκρατία.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Η εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του (63%) αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αποτελούν εγγύηση ότι η νέα μονάδα θα αποτελέσει μονάδα βάσης για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε τρία χρόνια όταν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

  • Η κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις μονάδες φυσικού αερίου, που αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια γέφυρα  για την ενεργειακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται περισσότερο στις ΑΠΕ.
  • Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 50 GW νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου, που θα βοηθήσουν ώστε μετά το 2030 το ενεργειακό σύστημα να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερα ΑΠΕ αλλά και μπαταρίες αποθήκευσης υψηλής ισχύος.
  • Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με τη νέα μονάδα η Μυτιληναίος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της πάνω από τα 2.000 MW καθώς ήδη διαθέτει 1200 μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου και 200 MW ΑΠΕ.

_______________

Σχετική εικόνα

ΕΧΕΙ χαθεί φυσικά και το μέτρημα των κινήσεων του ομίλου στο τελευταίο χρονικό διάστημα… Κινήσεων που η αγορά και οι αναλυτές, αρθογράφοι κ.λπ κ.λπ δεν έχουν βαλθεί να τις μετουσιώσουν σε αριθμητικά μεγέθη. Και ούτε να προσπαθήσουν, γιατί δεν θα μπορέσουν… Τα νούμερα ξεφεύγουν κι αυτό θα φανεί στα χρόνια που έρχονται…

Και όταν γράφει κάτι ο μ/μ, ξέρουν πολύ καλά οι αναγνώστες του (που τον έχουν αναδείξει στο υπ.αρ.1 χρηματιστηριακό portal) ότι το εννοεί και το κατέχει.

_____________

Ουσιαστικά ο όμιλος τώρα ξεκινά(!), ενώ τον παρακολουθούν από πολύ κοντά πολυεθνικοί γίγαντες. Με ό,τι ήθελε προκύψει… Μην κοιτάτε εδώ p/bv, p/e, ev/ebitda κι όλα τα συμπαρομαρτούντα. Αλλού βρίσκεται το μυστικό…

Κι όπως λένε… To be continued!!