Κάτω από τα 75 δολάρια η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ κινείται κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδας σήμερα Τετάρτη το συμβόλαιο αναφοράς του μπρεντ υποχωρεί 2% στα 73,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και το αμερικανικό αργό (WTI), που διαμορφώνεται στα 70,16 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη από τις χώρες-εισαγωγείς, αλλά ουσιαστικά αντανακλά τους εντεινόμενους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Με την τραπεζική αναταραχή να είναι πάλι στο προσκήνιο, τις κεντρικές τράπεζες να επιμένουν σε αυξήσεις επιτοκίων και τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το κόστος του χρήματος θα μείνει σε υψηλότατα επίπεδα για πολύ περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι αγορές, τα σενάρια της ύφεσης διατηρούνται.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου η τιμή του μπρεντ είχε φτάσει στα 87 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να μειώσουν την παραγωγή κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η μείωση της προσφοράς αυτής σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας είχαν προκαλέσει φόβους για εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους.