Ε.Ε.: Παραμένει υψηλή η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα

«Ιδιαίτερα ευαισθητή» στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι -παρά τη στήριξη που παρέχεται- η βιομηχανία και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά από τις τιμές. Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά η Κομισιόν επισημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουν αρκετά ζεστά τα σπίτια τους και να αποπληρώσουν στην ώρα του τον λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα αποτυπώθηκε στις τιμές της ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022, αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Οι τιμές στη βιομηχανία στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αντιθέτως, οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια, αν και αυξανόμενες, ήταν πολύ χαμηλότερες από τη μέση τιμή της Ε.Ε. Την ίδια περίοδο, οι τιμές φυσικού αερίου για οικιακή χρήση αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τελικά, εξαιτίας των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό (8 δισ. ευρώ), οι τιμές που χρεώθηκαν στους καταναλωτές ήταν μειωμένες κατά 50% στο φυσικό αέριο και έως 90% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα υστερεί σε ορισμένες πτυχές που θα μπορούσαν δυνητικά να στερήσουν από τους καταναλωτές την πρόσβαση σε πιο προσιτή ενέργεια και να υπονομεύσουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ενεργειακή μετάβαση.

Ως τέτοια θεωρεί την υστέρηση της Ελλάδας στην αξιοποίηση έξυπνων μετρητών, εργαλείο που -όπως σημειώνει- επιτρέπει στους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά. Το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρέχουσας κρίσης και στις υψηλές τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές σε ποσοστό μόλις 3% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 54%. Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα υψηλά μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο του 50%, τον οποίο ορίζει η εθνική νομοθεσία.

Η Κομισιόν συνιστά μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της περαιτέρω επιτάχυνσης της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας και επιτάχυνσης της διείσδυσης των ΑΠΕ. Αναφέρεται συγκεκριμένα στον περαιτέρω εξορθολογισμό του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, στην ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πλαισίων για το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και στη θέσπιση ενός πλαισίου για το βιομεθάνιο. Συνιστά επίσης να δοθεί έμφαση στην αυτοκατανάλωση και στις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να διευρυνθεί η λαϊκή αποδοχή των ΑΠΕ, αλλά και δημοπρασίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα.