Στ. Παπασταύρου: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για να τεθεί προς έγκριση η σύμβαση Chevron – HelleniQ Energy

Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις, για να τεθεί προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η σύμβαση με τη Chevron και τη HelleniQ Energy για τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι με τη σύμβαση ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

«Η διαδικασία έχει φτάσει στην τελική της φάση. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια στη Βουλή και αμέσως μετά ξεκινούν οι σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες από το 2026. Άρα θα έχουμε τη Chevron και την ExxonMobil, τις δύο μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου στο πεδίο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει και γεωστρατηγική ενίσχυση της χώρας μας και ελπίδα για σημαντική ενίσχυση του εθνικού πλούτου» τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

Σχετικά με τη δέσμευση για πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HelleniQ Energy σε 18 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2027, στο Ιόνιο, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουμε. Έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας… Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, αυτό σημαίνει αμέσως αύξηση του εθνικού πλούτου, σημαντικοί δημόσιοι πόροι, νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αυξημένους μισθούς και μια ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας, πέρα από τη γεωπολιτική».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε το «Αμοργόραμα» ως ένα καινοτόμο παράδειγμα αυτοοργάνωσης και περιβαλλοντικής ευθύνης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν επιβάλλεται από το κράτος, αλλά γεννήθηκε μέσα από την τοπική κοινωνία, αποτελώντας διεθνή καλή πρακτική: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ίδιων των ψαράδων της Αμοργού, των 45 ψαράδων του νησιού, που αποφάσισαν πως για να μπορούν να ψαρεύουν αύριο, πρέπει σήμερα να αυτοπεριοριστούν. Είναι μια πρωτοβουλία μοναδική πανευρωπαϊκά, βαθιά ελληνική… Τους μήνες αναπαραγωγής των ψαριών, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, δεν ψαρεύουν καθόλου και συλλέγουν απορρίμματα… Έχουν επιλέξει τρεις περιοχές στις οποίες δεν ψαρεύουν όλο τον χρόνο».

Όπως είπε ο κ. Παπασταύρου, αυτή η συλλογική στάση είναι μια πράξη ευθύνης που προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο και δείχνει ότι οι νησιώτες αγαπούν και διαχειρίζονται τον τόπο τους με τρόπο που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, παραλλήλισε το παράδειγμά τους με μια επιγραφή του 3ου αιώνα π.Χ. που έχει βρεθεί στην Ηρακλειά, 22 ν.μ. από την Αμοργό, όπου αναγράφεται ψήφισμα των κατοίκων της για απαγόρευση εισαγωγής ζώων εκτός του νησιού, προκειμένου να προστατεύσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της. «Δηλαδή, η έννοια της αυτοδιαχείρισης υπάρχει 2.500 χρόνια στις Κυκλάδες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου.

Ερωτώμενος σχετικά με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός σχολίασε: «Η περίοδος της διακυβέρνησής του συνδέθηκε με τοξικότητα, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και, δυστυχώς, και των οικογενειών τους. Η οικογένειά μου ήταν μία από αυτές, όπως και πολλών άλλων. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να γράψει ένα βιβλίο. Αλλά θεωρώ ότι οφείλει να ξεκινά με μια ειλικρινή αυτοκριτική. Αυτή, δυστυχώς, δεν την έχω δει… Εκείνη την περίοδο ο κ. Τσίπρας δηλητηρίασε την πολιτική ζωή μας και δίχασε τη χώρα μας. Να βλέπεις τον άλλον σαν πολιτικό αντίπαλο ναι, να επιχειρηματολογείς σε βάρος του ναι, να θέλεις να τον εξοντώσεις με οποιοδήποτε μέσο, αυτό μας πάει πίσω – και είναι αυτό που ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να ανοίξει μια νέα σελίδα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τα λάθη του. Αλλιώς, απλώς αλλάζει το περιτύλιγμα, όχι το περιεχόμενο».