Στο προγραμματικό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, προκειμένου να υπάρξει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται αυτές τις ημέρες.
Εστιάζοντας στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέχεια στην κριτική του σε υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και απέδωσε την επικείμενη επάνοδό του στην «έλλειψη σταθερότητας και κανονικότητας στη χώρα», στον απόηχο των δηλώσεων της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι.
«Εγώ έρχομαι ξανα στην πολιτική δταστηριοτητα για να είμαι χρήσιμος για την παράταξη μου και τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο είναι το κρίσιμο για το πού θέλει να πάει η χώρα. «Εγώ δεν έρχομαι να κάνω τον αρχηγό κόμματος που θα παίζει συμπληρωματικό ρόλο στις υπάρχουσες πολιτικές» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ααυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι η πολιτική αλλαγή, αλλά η αλλαγή πολιτικης».
«Κάθε σύμπνοια και κάθε προσέγγιση είναι καλοδεχούμενη» σχολίασε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας για τη θετική στάση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον Γιάννη Μπουτάρη. Όσον αφορά το Μεταναστευτικό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια στοχευμένη πολιτική ένταξης.
«Με βασανίζει η ιδέα μήπως το πούμε… Μαρία» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση της Μαρίας Νικόλτσιου για το όνομα του κόμματος και συνέχισε: «Όλα στην ώρα τους». «Ομολογώ ότι η φαντασία σας είναι πιο προχωρημένη από τη δική μου» σχολίασε όταν ρωτήθηκε λόγω… Μαρίας για την κυρία Καρυστιανού, ασκώντας έμμεση κριτική για τη μεταπολιτική, λόγω της γενικευμένης κρίσης του πολιτικού συστήματος, όπως σημείωσε.
Ερωτηθείς για την «Ιθάκη», αλλά και τον ακριβή χρόνο της «ολικής επαναφοράς» του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δυσκολεύομαι σας πω τη μέρα και την ώρα, διότι δεν είμαι βέβαιος ότι ζούμε σε μια κανονική χώρα… Αν ζούσαμε σε μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατια για αυτά που είπε σήμερα η κυρία Κοβέσι, αν είχαμε έναν κανονικό Ευρωπαίο πρωθυπουργό που σέβεται τους θεσμούς, θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές… Εκτός αν με διαψεύδει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και αποδείξει ότι είναι ένας πρωθυπουργός με δημοκρατικές ευαισθησίες».
«Χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση δεν μπορώ να μένω στη, βολική ίσως. σιωπή. Έχω ευθύνη» ανέφερε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας για την επάνοδό του: «Επιστρέφω τώρα για να υπάρξει κανονικότητα και σταθερότητα στον τόπο».
«Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι σε λογικές που θέλουν «κάθε φορά που πέφτεις στις δημοσκοπήσεις να δίνεις επιδόματα» σχολάζοντας εμμέσως τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη. «Εξάγουμε 15 δισ. λιγότερα από ό,τι εισάγουμε στη χώρα» σχολίασε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στην παθογένεια του παραγωγικού μοντέλου, όπως είπε. «Για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου χρειάζεται ένα άλλο κράτος» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε χαμένη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης που «στήριξε 30 επιχειρήσεις φίλων και γνωστών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Φιλοεπενδυτικό περιβάλλον δεν μπορεί να έχεις, όταν η χώρα σου διακρίνεται για τη διαφθορά… Εμείς έχουμε αλλεργία στην αρπαχτή» συνέχισε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν εμπιστεύεται μια χώρα σήμερα που η σχέση της με την Ευρώπη είναι μια σχέση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τις τράπεζες, «κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε στη χώρα των Λωτοφάγων» τόνισε, υπενθυμίζοντας τη μαζική εκροή καταθέσεων. «Εκείνο το οποίο χαρακτήρισαν κάποιοι επικίνδυνο ήταν ότι δεν είπα ότι έπρεπε να φύγουν αλλά 30 δισ. ευρώ» συνέχισε, αναφερόμενος στην εκροή καταθέσεων, ενώ ερωτηθείς για τα μερίσματα, απάντησε: «Είδα ότι αυτοί που έχουν εισοδήματα γύρω στο 1 εκατ. ευρώ είναι περίπου 1.500 άτομα. Εδώ υπάρχει μια καραμπινάτη αδικία και πρέπει να αποκατασταθεί… Όμως ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά… Μιλάμε για 20-30 άτομα που τους ξέρουμε με το ονοματεπώνυμό τους και θα τους έλεγα: “Για καθίστε εδώ, θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ένας γιατρός 1.800 ευρώ για να μας χειρουργήσει; Είναι πατριωτισμός αυτό; Έχω θεωρώ ότι θα τους έπειθα, γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει μια κοινωνία με τέτοιες αντιθέσεις».
Η πατριωτική εισφορά «θα ήταν νομοθετική παρέμβαση» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη… Τα χρήματα αυτά θα πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό για τις επόμενες γενιές, για να πιάσουν τόπο».
«Δεν μπορεί όλα να τα έχουμε στο κινητό μας, αλλά όχι το πόσο πουλάει ο πρώτος παραγωγός στον μεσάζοντα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός για την ακριβεια, συμπληρώνοντας: «Εκεί θα πρέπει να υπάρχει μια διατίμηση».
«Δεν γίνεται να έχουμε 15.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα» υποστήριξε ακόμη, δείχνοντας προς ένα μοντέλο περιορισμού τους που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η χώρα πρέπει να αλλάξει οικονομική στρατηγική γιατί φοβάμαι ότι θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες, αν συνεχίσουμε έτσι» επεσήμανε.













