Τον αφοπλισμό της Χαμάς ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική συμφωνία. Την είδηση επιβεβαίωσαν δύο στελέχη της ένοπλης οργάνωσης της Παλαιστίνης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Σήμερα, το Συμβούλιο Ειρήνης κατέληξε σε ιστορική συμφωνία για τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και όλων των άλλων ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα. Πρόκειται για μνημειώδες βήμα προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social.
Υποστήριξε, δε, πως ο στρατός του Ισραήλ θα «αποσυρθεί» μόλις ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός του παλαιστινιακού κινήματος και των υπολοίπων ένοπλων παρατάξεων.
«Μόλις ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν και η Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης θα συνεργαστεί με νέα παλαιστινιακή αστυνομική δύναμη για να εγγυηθεί την ασφάλεια στη Γάζα για τους κατοίκους της και τους γείτονές της» σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων στην Αίγυπτο ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που που αποδείχθηκε εύθραυστη καθώς ο ισραηλινός στρατός εξακολουθούσε να επελαύνει και να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα.
Το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε στη δεύτερη φάση του τον αφοπλισμό της Χαμάς, την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον πολιορκημένο θύλακα και την ανάπτυξη της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης (ΔΔΣ). Στη Δύναμη αυτή αναμένεται να ενταχτούν στρατιωτικοί από διάφορα κράτη και θα ενεργεί υπό τον αιγίδα του Συμβουλίου Ειρήνης.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγή της Χαμάς τόνισε πως υπήρχε «ευρεία σύγκλιση» για διάφορα σημεία ως προς τον αφοπλισμό, προσθέτοντας πως διαβιβάστηκαν στους μεσολαβητές τροποποιήσεις του οδικού χάρτη που προτάθηκε από την Ουάσινγκτον και ότι αναμενόταν απάντηση του Ισραήλ.
Συνάντηση μεσολαβητών στο Κάιρο
Το Κάιρο αναμένει να φιλοξενήσει «σύντομα» συνάντηση των μεσολαβητών για τη δεύτερη φάση της ανακωχής στη Γάζα. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή το Al Qahera News.
Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, ο οπλισμός των παλαιστινιακών παρατάξεων αναμένεται να παραδοθεί στην Εθνική Επιτροπή Διακυβέρνησης της Γάζας (ΕΕΔΓ), σχήμα Παλαιστινίων τεχνοκρατών που αναμένεται να διαχειρίζεται για μεταβατική περίοδο τις καθημερινές υποθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί σε συντονισμό με τη ΔΔΣ.
Βέβαια, το Ισραήλ έχει μπλοκάρει στην Εθνική Επιτροπή Διακυβέρνησης της Γάζας, που έχει έδρα την Αίγυπτο, την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αιγυπτιακά και παλαιστινιακά ΜΜΕ.
Μεταβίβαση ευθυνών
Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει καταλάβει το 60% της Γάζας και απαιτεί πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών ένοπλων δυνάμεων για να συναινέσει να προχωρήσει ο οδικός χάρτης, ή αλλιώς το «σχέδιο 20 σημείων», του Αμερικανού προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου η Χαμάς ανακοίνωσε τη διάλυση της επιτροπής που χειριζόταν τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν πήρε την εξουσία και ότι σκόπευε να μεταβιβάσει τις ευθύνες της στην ΕΕΔΓ.
Ενώ η ΕΕΔΓ παρουσιάζεται ως προσωρινό σχήμα, Ευρωπαίοι και Άραβες αξιωματούχοι επιμένουν στην ανάγκη ευρύτερης πολιτικής προοπτικής, στην οποία θα έχουν συμμετοχή προϋπάρχοντες παλαιστινιακοί θεσμοί.
Το Ισραήλ, που εναντιώνεται στην παραμονή ή στην επιστροφή της Χαμάς στην εξουσία, απορρίπτει ως αυτό το στάδιο το ενδεχόμενο να αναλάβει απευθείας την εξουσία στη Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή που έδρα τη Ραμάλα.
Παρά την κατάπαυση του πυρός, η βία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται. Ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στον θύλακα μόλις χθες Πέμπτη (30/8), σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της παλαιστινιακής Αρχής, με το Ισραήλ να έχει βυθίσει τους Παλαιστινίους στην ανθρωπιστική κρίση και την εξαθλίωση.













