Την ένταξή της στην «προηγμένη» πυρηνική αποτροπή που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο σε ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισε η Φινλανδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Μια πυρηνική πιλοτική ομάδα θα συσταθεί τους προσεχείς μήνες προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας». Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενταχθεί στη γαλλική πρωτοβουλία έφτασαν τις δέκα.
The defence partnership between Finland and France is deepening.
Our cooperation took a significant step forward this summer when France announced its contribution of troops to NATO’s Forward Land Forces in Finland. Today, we took a new step forward as Finland joined the French forward deterrence initiative.
The initiative is first and foremost about strengthening European security. It reinforces Europe’s responsibility for its own defence and helps prevent escalation.
The French initiative does not replace or overlap with NATO’s nuclear deterrence. Finland’s foremost priority is to act as part of NATO and the European Union.
Finland does not intend to station nuclear weapons on its territory in peacetime.
— Alexander Stubb (@alexstubb) September 14, 2026
Καθώς η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ατομικό όπλο, η πρωτοβουλία αυτή συνδέει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη γαλλική πυρηνική αποτροπή, αν και η τελική απόφαση για τη χρήση της δύναμης αυτής εξακολουθεί να ανήκει στον αρχηγό του γαλλικού κράτους.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε στο Χ πως η γαλλική πρωτοβουλία έχει στόχο «κυρίως να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και να «αποτρέψει κλιμακώσεις», χωρίς να «υποκαθιστά» την «πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ».
«Για τη Φινλανδία, πρωταρχικό πλαίσιο δράσης παραμένουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θέλει να δει πυρηνικά όπλα να σταθμεύουν «στο έδαφός της σε καιρό ειρήνης».
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Φινλανδία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ελσίνκι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ποιες χώρες έχουν ήδη ενταχθεί
Σε ομιλία του στις αρχές Μαρτίου στη στρατηγική βάση του Ιλ-Λονγκ, κοντά στη Βρέστη, ο Εμανουέλ Μακρόν επικαιροποίησε το δόγμα της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής. Η ιδέα συνίσταται στη προβολή της γαλλικής αποτροπής προς τους Ευρωπαίους συμμάχους, κυρίως μέσω κοινών γυμνασίων και ενδεχομένως προσωρινής ανάπτυξης στοιχείων των γαλλικών πυρηνικών δυνάμεων εκτός Γαλλίας, με παράλληλη διατήρηση του εθνικού ελέγχου του όπλου.
Οκτώ χώρες συνδέθηκαν πρώτες με αυτό το νέο δόγμα: η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Σουηδία και η Δανία. Τον Μάιο προσχώρησε και η Νορβηγία.
Η Φινλανδία, που μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, ενισχύει, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, την αμυντική διάταξή της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, η σκανδιναβική χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023. Τον Ιούνιο το κοινοβούλιό της ενέκρινε νέα νομοθεσία που αίρει την πλήρη απαγόρευση πυρηνικών όπλων στη χώρα.













