Στάσσης (ΔΕΗ): Νέα τιμολογιακή πολιτική και μέτρα για ενεργειακή επάρκεια – Μέρισμα από την χρήση του 2023 και μετά

«Εάν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει όλα τα βήματα εξυγίανσης τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στις τρέχουσες συνθήκες και να στηρίξει τους πελάτες της», δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Ανανεώνοντας την δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της Επιχείρησης, ανέφερε ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένα νέος με ανάπτυξη και σχέδια επέκτασης που είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης στο νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης με τριετή θητεία τον επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τον επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας CVC στην Ελλάδα κ. Άλεξ Φωτακίδη.

Μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ δεν έχει προτείνει το μέλος που θα την εκπροσωπεί στο νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Μέρισμα και στήριξη μετοχής

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τη χρήση του 2023 και μετά.

Επιπροσθέτως έκανε γνωστό πως τον επόμενο μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας: «Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να επενδύσουμε στη μετοχή της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σημείωσε ότι «η μετοχή της εταιρείας είναι φθηνή. Κάνετε υπομονή», συνέστησε, «και θα βελτιωθεί. Σε έξι με εννέα μήνες θα συζητήσουμε ξανά».

Διαβεβαίωσε δε, πως η ΔΕΗ θα εφαρμόσει στο ακέραιο το στρατηγικό της πλάνο, το οποίο τρέχει γρηγορότερα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν πειραχτεί και παραμένουν διαθέσιμα για το στρατηγικό σχέδιο της.

Τι θα γίνει με τα υπερέσοδα – Το «πλαφόν» και οι προβλέψεις για τις τιμές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ από τον μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου καθώς και για τη φορολόγηση των αυξημένων κερδών.

«Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη επιχείρηση. Ανάλογα με το πως είναι οι αγορές άλλες φορές η παραγωγή έχει περισσότερα άλλες λιγότερα κέρδη και άλλες φορές έχει η εμπορία. Με το κούρεμα των αποζημιώσεων των τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή μένουμε σε μία νορμαλ κερδοφορία», εξήγησε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ΔΕΗ θα έχει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά στο τέλος το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».

Αναφορικά με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών, ο κ. Στάσσης εκτίμησε: «Μπορούμε να έχουμε έκτακτη φορολόγηση αλλά αν κοιτάξουμε μπροστά μας θα εξισορροπήσουμε. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό. Περνάμε δύσκολη ενεργειακή κρίση. Αλλά στο τέλος του τούνελ θα βγούμε, με κάποιες γρατζουνιές, αλλά θα πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Θα είμαστε πιο ισχυροί».

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση οι επιδοτήσεις του ΤΕΜ και το κούρεμα των αποζημιώσεων στην ηλεκτροπαραγωγή θα φέρει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε η ΔΕΗ, λέγοντας πως «αν δεν τις δίναμε δεν είναι σίγουρο πως θα είχαμε εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, η ΔΕΗ με το νέο μηχανισμό δίνει χέρι βοηθείας σε όλη πλέον την αγορά αφού τα έσοδα για το ΤΕΜ θα προέρχονται ως επί το πλείστον από την επιχείρηση.

Απαντώντας στην κριτική για την πτώση της μετοχής, δήλωσε ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα utility που βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης. Υποστήριξε ότι με τις σημερινές τιμές αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία και πρόσθεσε πως σε περίπου ένα μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει σε νέα γενική συνέλευση σημαντική επαναγορά μετοχών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα να προχωρούμε σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών» και επισήμανε στα σχόλια μετόχων ότι σε βάθος χρόνου η μετοχή έχει υπεραποδόσει σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της. Συνέστησε υπομονή και δήλωσε ότι πολύ σύντομα η εικόνα σε 6 έως 9 μήνες θα είναι πολύ διαφορετική.

Για τις επιθέσεις

Για τις επιθέσεις που δέχεται η διοίκηση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης είπε ότι ένας από τους λόγους είναι η μεγάλη βελτίωση της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει αντίκτυπο στην αγορά.

Σε ερώτηση μετόχου για τις επιπτώσεις της κοινωνικής πολιτικής και τις εκπτώσεις, δήλωσε ότι η πολιτική αυτή έχει γνώμονα τα δικά της πιστεύω για την κοινωνία και τους πελάτες της. «Εάν δεν κάναμε τις εκπτώσεις μπορεί να είχαμε τιμολογήσει περισσότερα έσοδα αλλά δεν σημαίνει ότι θα τα είχαμε εισπράξει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, επισήμανε ότι η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ανέφερε, αποδεικνύουμε ότι έχουμε αντοχές και θέλουμε να διευκολύνουμε τους πελάτες ώστε να περάσουμε χέρι- χέρι την άλλη πλευρά.

Εναλλακτικά σχέδια αν σταματήσει το ρωσικό αέριο.

Σε σχέση με την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε πως η Ελλάδα είναι καλύτερα προστατευμένη καθώς έχει δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, κ.α., αλλά πρόκειται για εξαιρετικά ακραίο σενάριο που δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει συνολικά το σύστημα στην Ευρώπη.

Η ΔΕΗ είπε είναι αρκετά συντηρητική στη χρήση των νερών (στα υδροηλεκτρικά), έχει γεμίσει με λιγνίτη τις αυλές των λιγνιτικών μονάδων και έχει λάβει κάθε μέτρο ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτό το ακραίο σενάριο.

Για τις πιέσεις στην ρευστότητα του πρώτου τριμήνου, η ΔΕΗ εξήγησε πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου πληρώνει τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για ολόκληρη τη χρήση. Έτσι αυτές οι δαπάνες δεν θα επαναληφθούν στα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, τον Μάρτιο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά με πίεση στη ρευστότητα λόγω και των κινήσεων εξισορρόπησης (hedging) στην αγορά.

Ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες

Η ΔΕΗ βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες, όπως είπε ο κ. Στάσσης.

Έτσι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα σε αυτούς του δύο τομείς κάνοντας γνωστό πως στα επόμενα δύο χρόνια το δίκτυο φορτιστών θα ανέλθει στα 2.000 σημεία, ενώ το πιλοτικό έργο για την οπτική ίνα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.