Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΠΑ Εμπορίας και Advent Technologies για την υλοποίηση και ανάπτυξη έργων υδρογόνου

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ και η Advent Technologies Holdings, Inc., ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, εγκαινιάζοντας τη στρατηγική συνεργασία τους σε έργα υδρογόνου κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το πλαίσιο για την επίτευξη μιας επικείμενης αμοιβαία δεσμευτικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα, τα μέρη συμφώνησαν προκαταρκτικά για την ολοκλήρωση των ακόλουθων ενεργειών:

– Συνεργασία για την παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον και πράσινου υδρογόνου ως καυσίμου,με τη συμμετοχή άλλων μεγάλων βιομηχανικών εταίρων.

– Από κοινού ανάπτυξη συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘ) βασισμένο σε κατοχυρωμένη και άκρως διαφοροποιημένη τεχνολογία, το οποίο θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή με απόδοση που πλησιάζει το 90% και δυνατότητες λειτουργίας με πολλαπλά καύσιμα (υδρογόνο, φυσικό αέριο, συνθετικά καύσιμα). Τα συστήματα θα καλύπτουν τόσο τους τρέχοντες και μελλοντικούς τρόπους λειτουργίας και περιπτώσεις χρήσης, όσο και την παραγωγή ενέργειας εντός και εκτός δικτύου.

– Δημιουργία ενός «κόμβου» για την ελληνική βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση του υδρογόνου και των συναφών τεχνολογιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Advent εισάγει την εταιρεία μας σε μια νέα εποχή και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου στη χώρα μας. Η ΔΕΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προωθεί ενεργά την ανάπτυξη του τομέα του υδρογόνου στην Ελλάδα, ενώ η Advent διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία στην ηλεκτροχημεία, εμπειρία στον τομέα της μηχανικής καθώς και δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ομάδα ειδικών της Advent και να συμβάλουμε τόσο στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, όσο και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Βασίλης Γρηγορίου, πρόσθεσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη ΔΕΠΑ σε κοινά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες να επαναπροσδιορίσουν το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ είναι ένας αξιόπιστος εταίρος με μεγάλη εμπειρία και ισχυρή παρουσία στο ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προσβλέπουμε σε μία μακροχρόνια συνεργασία με τη ΔΕΠΑ με στόχο να επιταχύνουμε από κοινού τη μετάβαση της Ελλάδας στην παραγωγή και μεταφορά καθαρής ενέργειας και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη υδρογόνου».