Ευάγγελος Μυτιληναίος στο CNBC: Τιμωρητική η Ευρώπη απέναντι στις ενεργοβόρες βιομηχανίες – Η Ελλάδα γίνεται πύλη LNG

Από τις παρουσιάσεις του ομίλου σε μεγάλους ξένους επενδυτές, στο στο Λονδίνο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος  βρέθηκε στα τηλεοπτικά στούντιο του CNBC όπου μίλησε και ως πρόεδρος του ομίλου και ως πρόεδρος της Eurometaux για τις ενεργειακές εξελίξεις και ιδιαίτερα για το LNG.

O κ. Μυτιληναίος επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί βάζουν ποινές στις ενεργειακές επιχειρήσεις ενώ αντίθετα, στην Αμερική δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Μάλιστα «έκρουσε» τον καμπανάκι για τον κίνδυνο των μετάλλων και της βιομηχανίας από την έλλειψη πρώτων υλών.

«Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιβάλλουν ποινές εάν συνεχίσεις να ακολουθείς τις παλιές σου πρακτικές, έτσι από τη μία έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση όμως έχουμε και μια ποινή στις εταιρείες. Και φυσικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες προτιμούν να έχουν το “δώρο” της αμερικανικής κυβέρνησης και όχι τη ποινή των ευρωπαϊκών αρχών».

Άρα, θα εκπροσωπήσετε τον εαυτό σας και τη βιομηχανία σε αυτή τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ως επιχειρηματίας και ως υπεύθυνος έναντι των μετόχων οπότε πρέπει να δείξετε την δυσαρέσκεια σας. Θα μεταφέρετε κάποιες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επωφεληθείτε από τα χρήματα που διανέμονται από την Ουάσιγκτον;

“Είναι μια πιθανότητα και δυστυχώς όχι μόνο για την δική μας εταιρεία μας, είναι μια πιθανότητα για πολλές ακόμη εταιρείες. Βλέπουμε, για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις αλουμινίου στην Ευρώπη, το 50% των επιχειρήσεων έχουν πλέον κλείσει τους τελευταίους 18 μήνες. Πού είναι τώρα οι ευρωπαϊκές αρχές; Θα χάσουμε κρίσιμα υλικά στο δρόμο προς τη νέα εποχή. Δεν έχουμε αρκετό αλουμίνιο, δεν έχουμε αρκετό χαλκό, δεν έχουμε αρκετό λίθιο, δεν έχουμε τίποτα.”

Ο κ. Μυτιληναίoς αναφέρθηκε στις υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και καθιστούν τη χώρα μας κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στάθηκε και στη δραστηριότητα gas trading της MYTILINEOS που εξελίσσεται δυναμικά, αφού η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα slots στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πύλη LNG για την Ευρώπη / Η MYTILINEOS εξασφαλίζει τις περισσότερες θέσεις και γίνεται σημαντικός έμπορος φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

Steve Sedwick: Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με τον διαχειριστή φυσικού αερίου της χώρας να ανακοινώνει ότι όλες οι θέσεις στον βασικό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα έχουν κλείσει για το έτος. Αυτό, μετά την εκτίναξη των εισαγωγών πέρυσι και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα προχωρά με την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη. Η Ελλάδα εξετάζει τώρα την κατασκευή περαιτέρω πλωτών εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης για το 2024.

Η ελληνική πολυεθνική MYTILINEOS – Energy & Metals ήταν ένας από τους πρώτους εισαγωγείς που εξασφάλισε φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου άνω του ενός TW/ώρα στη Ρεβυθούσα προσθέτοντας και συμφώνησε αυτό το μήνα να λάβει φορτίο παρόμοιου μεγέθους από την αμερικανική Cheniere.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της MYTILINEOS – Energy & Metals και είναι μαζί μας τώρα. Ευάγγελε, χαίρομαι που σε βλέπω.

Ευάγγελος Μυτιληναίoς: Κι εγώ χαίρομαι που σας βλέπω.

Steve Sedwick: Η επιχείρησή σας δεν ήταν ποτέ βαρετή. Η χώρα πάντα ήταν αρκετά το επίκεντρο διαφόρων καταιγίδων, αλλά Θεέ μου, αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα και για την εταιρεία σας επίσης, διότι ακόμη και πριν από αυτόν τον φρικτό πόλεμο, ο οποίος τώρα διανύει τον δεύτερο χρόνο του, συνέβαιναν πολλά στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική, τα οποία καθιστούν την Ελλάδα δυνητικά, μαζί με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, το επίκεντρο νέων ροών ενέργειας προς την Ευρώπη. Με τον πόλεμο, επιδεινώνονται τα προβλήματα που είχε και έχει η Ευρώπη. Παράλληλα κατέστησε την Ελλάδα μία πολύ ενδιαφέρουσα πύλη εισαγωγής ενέργειας.

Ευάγγελος Μυτιληναίoς: Πάρα πολύ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU στη Ρεβυθούσα, όπως είπατε, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον, έχουμε 2 ή 3 ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης. Οπότε ναι, αυτό είναι που βλέπει η αγορά γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες, είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς για τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Steve Sedwick: Γιατί η Ελλάδα αντί της Ιταλίας – οι φίλοι μου είναι πολύ απασχολημένοι με την ανάπτυξη των δικών τους υποδομών, οι φίλοι μας στην Πολωνία, στη Γερμανία – όλοι σκέφτονται τώρα τους τερματικούς σταθμούς τους για να φέρουν LNG και εναλλακτική ενέργεια από τους Ρώσους στην Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα και γιατί πιστεύετε ότι έχει μια μοναδική θέση;

Ευάγγελος Μυτιληναίoς: Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις.

Θα συνεχίσω να είμαι επικριτικός απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Geoff Cutmore: Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στην έλλειψη θεσμικής υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Έχετε μιλήσει για το κλείσιμο των μεταλλουργείων, νομίζω ότι διάβασα ένα άρθρο στο POLITICO όπου περιγράφετε την προσέγγιση της ΕΕ ως αυτοκτονική, δεδομένων των όσων συμβαίνουν. Θα λέγατε το ίδιο πράγμα για τη μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΕ απέναντι στο νόμο μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (Inflation Reduction Act), η οποία φαίνεται επίσης να είναι μια οδός από την πίσω πόρτα για την επιδότηση των ανταγωνιστών των ευρωπαϊκών εταιρειών;

Ευάγγελος Μυτιληναίoς: Φυσικά και θα το έλεγα, και σκοπεύω να το πράξω τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Μαρτίου θα ανακοινώσει το Green Deal (Critical Raw Material Act) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΙRA που έρχονται από τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να καταλάβουν όλοι για τι πράγμα μιλάμε: Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής.