Motor Oil: Big deal με πλειοψηφικό πακέτο σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1,9 GW – Απέκτησε το 75% της Unagi

Στο στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου More προχωρεί η Μotor Oil εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό της το 75% της UNAGI A.E.

 H εταιρεία κατέχει 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα, αυξάνοντας  το «πράσινο» αποτύπωμα του ομίλου που επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Μετά την εξαγορά της Anemos res και την νέα συναλλαγή η MORE (Motor Oil Renewable Energy) θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3 GW.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σήμερα, 26 Μαΐου 2023, στα γραφεία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ‘

Σύμφωνα με την εταιρεία η συναλλαγή φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στο στόχο της για ανάπτυξη 2.0 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ αυξάνει σημαντικά την ισχύ των έργων υπό ανάπτυξη για τη MORE προσθέτοντας έργα ώριμα που θα λάβουν όρους σύνδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η Unagi

Unagi ΑΕ είναι μια εταιρεία συμμετοχών που κατέχει 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 Φωτοβολταικά έργα (PV) συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Κάποια από τα φωτοβολταικά (PV) έργα των εταιρειών Pivot Solar και Teichio στη Δυτική Μακεδονία κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία Α3 και θα αδειοδοτηθούν πλήρως (άδεια σύνδεσης) άμεσα.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων έργων είναι επίσης σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους, και θα κατηγοριοποιηθούν στη κατηγορία Β με ορίζοντα αδειοδότησης σύνδεσης το τέλος του χρόνου.

Με ορίζοντα το 2030, ο Όμιλος προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο έργων με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία θα υπερβούν τα €4 δισ., σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε 4 πυλώνες ανάπτυξης: Τον πυλώνα συνεχούς ενίσχυσης της αποδοτικότητας του Διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του. Τον πυλώνα του Ηλεκτρισμού, την Κινητικότητας και των Νέων Τεχνολογιών. Το σημαντικό πυλώνα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και τον τελευταίο του Φυσικού Αερίου και των ανανεώσιμων & εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην Κυκλική Οικονομία. Η θυγατρική του Ομίλου διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, έχοντας συγκροτήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.

Η Συναλλαγή

Η συναλλαγή περιλάμβανε την απόκτηση των μετοχών της Unagi, η οποία έγινε μέσω εξαγοράς υπαρχόντων μετοχών και αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας. Οποιαδήποτε  περαιτέρω συμβολή της Motor Oil θα είναι συνδεδεμένη με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή των έργων και με την επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία αυτών.