Φυσικό αέριο: Έπεσε και κάτω από τα 24 ευρώ η τιμή του στην Ευρώπη

Κάτω από τα 24 ευρώ έπεσε σήμερα Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φτάνοντας σε νέο χαμηλό επίπεδο, με φόντο και τις εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 11.26 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), υποχωρούν 0,85% στα 23,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υποχώρηση της τιμής σε σύγκριση με την εκτόξευση που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2022 και εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν τα συμβόλαια είχαν φτάσει τα επίπεδα των 308 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πτώση του τελευταίου διαστήματος αποδίδεται επίσης στη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση και στα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων αερίου, που αγγίζουν το 66% της πληρότητάς του.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αποκλείουν αύξηση της ζήτησης εξαιτίας της ανάγκης για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τη χρήση των air condition τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, παραμένει η επιφυλακτικότητα για τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα.