Σε συμφωνία με την Copec S.A. για την πώληση του υβριδικού ενεργειακού έργου Tamarico II, στην περιοχή Atacama της Χιλής, προχώρησε η METLEN, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στη λατινοαμερικανική αγορά και την εφαρμογή του μοντέλου Asset Rotation στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω της θυγατρικής της Copec, Copec Flux S.p.A., και αφορά ένα από τα σημαντικά υβριδικά έργα που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία στη χώρα.
Το Tamarico II συνδυάζει φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 165 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, δυναμικότητας 725 MWh. Προβλέπεται, παράλληλα, δυνατότητα επέκτασης της αποθηκευτικής ισχύος στις 925 MWh.
Ο συνδυασμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την αγορά της Χιλής, καθώς επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και ενισχύει την ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος.
Για τη METLEN, η πώληση του έργου αποτελεί ακόμη μία εφαρμογή της στρατηγικής Asset Rotation, βάσει της οποίας η εταιρεία αναπτύσσει, κατασκευάζει και ωριμάζει έργα ανανεώσιμης ενέργειας, προχωρώντας στη συνέχεια στην κεφαλαιοποίηση της αξίας τους μέσω συναλλαγών με διεθνείς επενδυτές και ενεργειακούς ομίλους.
Η συμφωνία διευρύνει παράλληλα τη συνεργασία της METLEN με τον όμιλο Copec, η οποία μετρά ήδη περίπου τρία χρόνια. Η Copec συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Λατινικής Αμερικής, ενώ η νέα συναλλαγή δημιουργεί, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, προοπτικές για περαιτέρω κοινές επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας στη Χιλή.
Ο Chief Executive Director της M RESET, Νίκος Παπαπέτρου, χαρακτήρισε το Tamarico II χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξιοποίησης της διεθνούς τεχνογνωσίας της METLEN και της πολυετούς παρουσίας της στη Χιλή για την ανάπτυξη ώριμων και ανταγωνιστικών ενεργειακών υποδομών.
Όπως σημείωσε, η Χιλή αποτελεί αγορά στρατηγικής σημασίας για τη METLEN, λόγω τόσο του υψηλού δυναμικού της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και των αυξανόμενων αναγκών για αποθήκευση και μεγαλύτερη ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Copec, Arturo Natho, επισήμανε ότι η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για την ενίσχυση του ιδιόκτητου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.
Στόχος της Copec είναι να διευρύνει τις ενεργειακές λύσεις που προσφέρει στους πελάτες της και ταυτόχρονα να ενισχύσει την ενσωμάτωση καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της Χιλής.
Η METLEN δραστηριοποιείται διεθνώς στην ανάπτυξη σύνθετων έργων ανανεώσιμης ενέργειας και αποθήκευσης μέσω της M RESET του Κλάδου Ενέργειας, με τα υβριδικά έργα να αποτελούν έναν από τους τομείς στους οποίους η εταιρεία ενισχύει σταθερά την παρουσία και την τεχνογνωσία της.
Η συναλλαγή για το Tamarico II έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία που αποκτούν τα έργα μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης στη διεθνή ενεργειακή αγορά, καθώς η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ αυξάνει την ανάγκη για υποδομές που μπορούν να εξισορροπούν την παραγωγή και τη ζήτηση και να περιορίζουν τις απώλειες καθαρής ενέργειας.













